Wat zijn hormonen?

Het woord “hormoon” komt van een Grieks woord dat “aanmoedigen” betekent. Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt. Ze sturen signalen naar weefselcellen of organen in jouw lichaam. De hormonen worden geproduceerd door hormoonklieren en worden via jouw bloed vervoerd naar hun uiteindelijke beoogde bestemming. Hormonen werken als ‘drijvende kracht’ voor veranderingen die nodig zijn voor zowel langlopende lichaamsprocessen, zoals groei en ontwikkeling, als sneller werkende lichaamsprocessen zoals, bloeddruk en angstreacties.

Functie van hormonen
Hormonen zijn betrokken bij verschillende processen en functies in je lichaam. Denk hierbij aan:
het immuunsysteem, regulering van pijn, energie, groei, temperatuur, hoe goed je ’s nachts kunt slapen, cel reparatie, eetlust, spijsvertering/stofwisseling, menstruatie, vruchtbaarheid/voortplanting, overgang, water- en zouthuishouding, opslag en verbruik van reserve voedsel, groei, ontwikkeling, gedrag, gevoel, emoties, stress, angstreacties, bloeddruk, orgaanfunctie en zelfs het regelen van andere hormonen. De afgifte van hormonen wordt namelijk geregeld door middel van een “terugkoppelingsmechanisme”(feedbacksysteem) van je lichaam, een goede strategie die het mogelijk maakt voor jouw lichaam om zichzelf in balans te houden.

Jouw hormonen zijn boodschappers welke door het hele lichaam worden geproduceerd. Door hun communicatie met jouw organen helpen ze om een evenwicht op te bouwen om jou als persoon, gelukkig en gezond te houden.
Waar worden hormonen gemaakt?
Je hormonen en de organen die hormonen produceren worden samen het endocriene systeem genoemd. Verschillende klieren in je lichaam maken hormonen welke vervolgens worden opgenomen door jouw bloed of weefselvloeistof.
De volgende klieren produceren hormonen:
  • geslachtsklieren – eierstokken of zaadballen
  • alvleesklier of pancreas
  • thymus of zwezerik
  • schildklier en bijschildklieren
  • hypothalamus en hypofyse
  • epifyse of pijnappelklier
  • bijnieren

.

Een verstoorde balans Soms wordt de balans van hormonen echter verstoord. Hormonale onevenwichtigheden kunnen optreden bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden.

Symptomen van hormonale disbalans Omdat hormonen zo veel verschillende processen beïnvloeden zijn de zichtbare symptomen vaak gevarieerd en niet specifiek.

Met een hormonale disbalans kan je last hebben van angst, slapeloosheid, de eetlust verliezen of een slechte concentratie hebben. Het kan aanvoelen alsof je gewoon moe of overstuur bent na een stressvolle of drukke week, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen zijn dan ook heel gebruikelijk. Een hormonaal evenwicht is dus ook van cruciaal belang voor ons emotioneel welzijn. Veranderingen in de manier we over onszelf denken en met anderen omgaan hebben wel degelijk invloed op jouw hormonen.
Sommige lichamelijke symptomen van een mogelijk verstoord hormonaal evenwicht zijn een plotselinge gewichtstoename, acne, haaruitval en nachtelijk zweten. Vrouwen kunnen intense premenstruele symptomen ervaren, last hebben van schimmelinfecties, opvliegers, ongewoon zware, onregelmatige of pijnlijke menstruatie. Onvruchtbaarheid kan eveneens een gevolg zijn van een hormonale onbalans.

Oorzaken van hormonale disbalans Jouw leefwijze speelt een belangrijke rol. Een gebrek aan lichaamsbeweging en het eten van te grote of ongezonde maaltijden kan zorgen voor een hormonale onbalans. Ook te hard werken, niet goed eten en niet genoeg rust krijgen kunnen hiertoe leiden. Sommige mensen zijn genetisch voorbestemd om last te krijgen van hormonale onevenwichtigheden.

Wanneer mensen ouder worden is dit ook een veel voorkomende oorzaak van hormonale onevenwichtigheden bij zowel mannen als vrouwen. Veel van de onaangename symptomen die gepaard gaan met de menopauze worden veroorzaakt door een hormonale disbalans, de eierstok-functie bij vrouwen komt tot een natuurlijk einde. Duidelijk mag zijn dat wanneer een klier in het lichaam niet meer optimaal of zelfs helemaal niet meer functioneert, dit gevolgen zal hebben voor het hormonale evenwicht aangezien er geen bron meer is voor die hormonen.

Risicofactoren van hormonale disbalans Een aantal van de risicofactoren in verband met hormonale onbalans zijn emotioneel. Onbehandelde hormonale disbalans kan leiden tot intense angst, depressie en lethargie (passief/onverschillig zijn), prikkelbaarheid, een onvermogen om je te concentreren en stemmingswisselingen kunnen ook een belangrijke emotionele tol eisen op zowel jezelf als jouw omgeving.

Er zijn ook tal van lichamelijke risico’s verbonden aan hormonale onbalans, de ernst hiervan is afhankelijk van welke hormonen niet op ideaal niveau zitten. Een aantal hormoonaandoeningen zijn bijvoorbeeld: diabetes, ziekte van Graves, ziekte van Addison, groeiachterstand en onvruchtbaarheid.

 

Goed of slecht, hormonen hebben wel degelijk invloed op bijna alles wat we doen.
Hormonen zijn de algemene directeuren van jouw lichaam, ze zijn letterlijk de baas over alles.
Wanneer je echt doorhebt hoe belangrijk jouw hormonen zijn
en wat je kunt doen om deze in balans te brengen,
dan komt dit jouw algemene gezondheid zeker ten goede
Wil jij op een natuurlijke manier jouw hormoonklachten aanpakken dan is een voetreflexbehandeling misschien iets voor jou. Met een hormoonbehandeling behandel ik de reflexzones van de hormoonklieren op jouw voeten. Indien je nog vragen hebt of contact wilt opnemen, vul dan onderstaand contactformulier in, je hoort dan spoedig van mij. 

(De voetreflexbehandeling valt wellicht onder jouw aanvullende zorgpolis- kijk hiervoor even op de website onder het kopje CONTACT)




     

    " Het beste medicijn is jouw zelfherstellend vermogen "

    Pin It on Pinterest

    Share This